Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е арестуван, съобщи CNN. Бившият

...
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е арестуван, съобщи CNN. Бившият
Коментари Харесай

Арестуваха Доналд Тръмп. Повдигнаха му 37 обвинения. В съда пледира: Невинен съм!

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп е задържан, заяви CNN.

 

Бившият президент на Съединени американски щати е арестуван още при идването му във федералния съд в Маями, където му бяха повдигнати 37 обвинявания за нелегално предпазване на класифицирани документи.

 

Той дойде, за да чуе публично какви федерални обвинения ще му бъдат повдигнати по отношение на нелегално задържане на класифицирани документи, след както е напуснал Белия дом, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

 

Шерифите иззеха всички електронни устройства на Тръмп.

 

В съда му бяха взети пръстови отпечатъци и след това той ще се изправи пред арбитър, с цел да чуе официално в какво е упрекнат. 

 

Доналд Тръмп дойде от хотела в съда с автомобил и беше съпроводен от юристите си. 

 

В дома на някогашния държавен глава бяха открити и папки за нуклеарната стратегия на Съединените щати, за военните качества и недостатъци на съдружниците.

Въпреки, че доказателствата против него са солидни, Тръмп твърди, че е почтен. Той дефинира обвиняванията като " интервенция в изборите " и трансферира виновността на президентската администрация. 

 

Миналата седмица самият Тръмп разгласи, че е бил известен от администрацията на президента Джо Байдън, че е упрекнат по 37 пункта по отношение на непозволеното задържане на класифицирани документи и възпрепятстване на правораздаването.

 

Обвинителният акт от 49 страници беше направен преди дни от Министерството на правораздаването и в него в детайли се разказва по какъв начин Тръмп е съхранявал кашони с класифицирани документи в разнообразни пространства.

В секретните папки е имало сведения за нуклеарните благоприятни условия на други страни, както и за въоръжението на Съединените щати и съдружниците, американските нуклеарни стратегии, евентуални слаби места на Съединените щати и проектите за отговор при нахлуване.

Става ясно също, че Тръмп е показвал на свои посетители документите.

 

Смит, специфичният прокурор по следствието, упреква Тръмп, че е изложил на риск националните секрети, като е взел със себе си хиляди поверителни документи, когато е напуснал Белия дом през януари 2021 година, и ги е съхранявал по разхвърлян метод в имението си Мар-а-Лаго във Флорида и в голф клуба си в Ню Джърси, съгласно обвинителния акт на огромното жури, оповестен предходната седмица.

Снимки, включени в обвинителния акт, демонстрират кутии с документи, съхранявани на сцената в балната зала, в банята и разхвърляни по пода на складово помещение.

В обвинителния акт се твърди, че Тръмп е излъгал чиновниците, които са се пробвали да ги върнат. Федерални обвинявания към някогашен президент на Съединени американски щати е невиждано в американската история.

В обвинителния акт се твърди също, че Тръмп е влезнал в скрит план с Наута, с цел да резервира класифицирани документи и да ги скрие от федералното Гранд жури. Наута, който е работил за Тръмп в Белия дом и в Мар-а-Лаго, трябваше да се яви в съда дружно с Тръмп, 

 

Тръмп пледира почтен пред арбитър Джонатан Гудман.

 

Това слага началото на правосъдна борба, която евентуално ще се разиграе през месеците, до момента в който Тръмп води акция за президентските избори през ноември 2024 година

 

Експерти споделят, че може да мине година или повече, преди да стартира правосъден развой по случая.

 

Днешното чуване бе при закрити врата. На Тръмп бяха повдигнати 37 федерални обвинявания.

Бившият асистент на Тръмп - Уолт Наута, също е упрекнат по делото и също се яви в съда.

Това беше второто явяване на Тръмп в правосъдна зала за последните месеци. През април той се призна за почтен по обвиняванията на щата Ню Йорк, свързани с заплащане на пари за пазаруване на мълчанието на порнозвезда.

  

Тръмп е първият някогашен президент на Съединени американски щати, който е упрекнат в федерални закононарушения.

 

В региона на съда в Маями през днешния ден последователи, носещи шапки, на които пишеше: " Да създадем Америка още веднъж велика ", развяваха американски флагове и скандираха " Маями за Тръмп " и " Латиноамериканците за Тръмп ".

 

След като пледира почтен по повдигнатите му обвинявания, Тръмп получи позволение да напусне правосъдната зала, без да му бъдат налагани някакви условия.

 

Ето какво сподели специфичният прокурор по следствието Джак Смит.

" Мъжете и дамите от разузнаването и въоръжените ни сили са посветили живота си в отбрана на тази нация и този народ. Нашите закони пазят информацията за националната защита, която е сериозна за сигурността на Съединените щати и тези закони би трябвало да се ползват. Нарушението им слага страната ни в риск ".

 

Почитатели и съперници на Тръмп се бяха събрали в региона на федералния съд в Маями, само че до ексцесии не се стигна.

 

Междувременно изследване на Reuters/Ipsos, оповестено в понеделник, откри, че 81 % от републиканците считат обвиняванията против Тръмп за политически стимулирани.

 

Проучването откри също, че Тръмп към момента води с огромна преднина пред противниците си за номинацията за президент на Републиканската партия. 

 

Около 43 % от републиканците декларират, че Тръмп е техният желан претендент, спрямо 22 %, които избраха губернатора на Флорида Рон ДеСантис, най-големият съперник на Тръмп.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР